woensdag 22 augustus 2012

M41 WALKER BULLDOG ('t is die van ons)

Op dinsdag 19 januari 1978 stapte ik als "bleuke" van de bus op het licht besneeuwde paradeplein van kazerne "DE IJZER" in LUDENSCHEID.

Ik werd opgevist door de planton CSM die wel wist dat er een groentje het Regiment "2de jagers te Paard" kwam vervoegen. Enkele ogenblikken later maakte ik officieel deel uit van het "A-Eskadron".


Enkele dagen later werd mijn "leeuwke" door de "gekruiste sabels met kroon" vervangen ... fier droeg ik mijn eerste "Shako" ...

Dit is het magere resultaat van 8 jaar Ludenscheid. 
1 (één) foto van "onze" M41.

2 JP was het "Fantasialand" van de Cvr-t's ... maar op het paradeplein stond links van het monument van onze gevallen jongens fier de laatste M 41, "Walker Bulldog", van het B-Eskadron, die de enige M41 was, die niet meer reed toen die afgevoerd werden om door de Cvr-t's vervangen te worden.

9 juli 1979 (Cinema) WERL (SAS-Wacht)
(van links naar rechts, Milicien "De Witte" chauffeur van de Eskadrons Commandant, SBV Rik Scherpenberg, SBV Cornu, SBV Pol "Pierre" Carremans)

Ik muteerde op 28 februari 1986 naar België (OC N°2).

Toen ik jaren later – als fotograaf voor het C.D.P.L.M. –  in ALTENRATH op zending was kon ik niet weggaan zonder eerst nog eens naar die 30 ton staal te gaan kijken … en toen 2 JP (of wat er nog van overbleef) in het kader van de hervormingen binnen Defensie, uiteindelijk samengevoegd werd met 4 ChCh verhuisde de M41 mee naar SAIVE …

Enkele weken geleden "ontdekte" ik  dat men is BONCELLES (een van de 12 forten rondom LUIK) een site aan het aanleggen is waar ondertussen al een aantal tanks deel uitmaken van de collectie (waaronder ; Gepard, Leopard, JPK, Patton, Sherman, etc ...). 

Bij mijn bezoek zag ik zonder twijfel dat de M41 WALKER BULLDOG die nu (nog) voor het museum in opbouw staat, “thuisgekomen” is in BONCELLES, "ONZE" M41 is !


Het is de bedoeling via deze blog ons “patrimonium” terug wat kleur te geven.

Kijk voor meer info over de nieuwe thuis van "onze" M41 op :
http://www.latourdairboncelles.be/#La_Tour_d_Air.A


Kijk voor meer info over  "2de Jagers te Paard" :
http://users.telenet.be/2.jagers.te.paard/

PS : Het is niet de bedoeling het schitterende werk van DIRK DUYM - http://www.legerdienst.be/ - nog eens (dunnetjes) over te doen ! Integendeel, deze blog wil enkel en alleen de M41 van "2de Jagers te Paard" in het daglicht zetten ; alsook de "2de Jagers te Paard" "monumenten", gezien het feit dat "oorlogsmonumenten" al +25 jaar de "core business" van het "War Relics Archives" is ...


Andere "WAR RELICS ARCHIVES" blogs ...






https://sites.google.com/site/wraros/home

http://classic50.blogspot.com/2010/05/classic-50.html

http://wereizenomteleren.blogspot.be/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten